Genellik ile “Dünyanın en sıcak bölgesi” unvanını Libya, El Azizia, olduğu söylenir. 13.09.1922 yılında El Azizia zemin tabanlı aletler ile ısı sıcaklığı ölçülmüş ve bu sıcaklığın 58’C derece olduğu belirtilmiştir, bunun nedeni de güneyden gelen, Sahara çölünün sıcak rüzgârlarıdır.
Ancak uydudaki verilere göre en sıcak bölge unvanına sahip olması gereken başka bir bölge mevcuttur. NASA açıklamasına göre “Kendilerinin en yüksek dereceye sahip olduklarını söyleyen bölgeler hatta rekabete girebilecek kadar bir rakama sahip değiller".
NASA’nın 7 yıl boyunca süren araştırmalarında, dünya yüzeyinin fotoğraflarını çeken uyduya göre yarışmayı tam 5 yıl boyunca peş peşe kazanan bölgenin İran’ın, Lut Çölü olduğunu açıkladı.
Lut, Sahara, Gobi ve Sonoran çölleri iklim bakımından sert oldukları için zemin tabanlı aletler ile ölçülememişlerdir bu yüzdende listeye hala girememişlerdir ki buda unvanlarının hakkını verdiklerini gösterir aslında.
Diğer yandan uydular, dünyada erişimi çok zor olan bölgelerin nerde ise tamamını en ince detayına kadar inceleyebiliyorlar. Uydular aracılığı ile belli bir alandaki toprağın ısısının olçumu için kullanılan “toprak deri ısısı” olarak tabir edilen bir analiz ile o bölgenin ısısı ölçülür ve bu işlemde toprağa alet veya benzeri sensorların kullanılması gerekmez.
Bu yöntem ile analiz edildiğinde, İran’ın, Lut çölü 70,7’C dereceye sahip olup dünyanın en sıcak bölgesi unvanını almıştır.
Her yıl bölgelerin ısı derecelerinin değişmesine rağmen bu çöllerin sahip oldukları özellikler sayesinde kuru, kayalık ve siyah renkteki taşlar güneş ışınlarını diğer bölgelere kıyasla daha çok cezp edip hala bu unvanı ellerinde tutmayı başarmışlardır.
[rwp-review id=”0″]